sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Oppimaan oppiminen - tehtävä

Mannerheimin lastensuojeluliiton jäsenlehti LAPSEMME 2/2014
s.5 kirjoittaja: Mirjam Kalland


Tiivistelmä artikkelista Pääsihteerin pohdintoja epätäydellisyydestä..
Lapsen kehitystä tutkitaan yhä aikaisemmissa vaiheissa tarkemmin. Tutkimuksissa on selvinnyt, että jos äidillä on hyvä olla, se vaikuttaa myönteisesti lapsen kehitykseen.
Kun vanhemmat elävät positiivisella mielellä ja luottavat tulevaisuuteen, lapsi luottaa paremmin itseensä. Kehityksen huomaa jo vauvaiässä ja se jatkuu läpi lapsuuden.
Hyvään elämän ei tarvitse olla koko ajan pelkkää täydellisyyttä. Se mitä lapsi kaipaa ja tarvitsee elämäänsä on aikuinen, joka huolehtii ja on aidosti kiinnostunut lapsen ajatuksista ja kokemuksista.  Lapsi haluaa että häntä ymmärretään ja hän tulee hyväksytyksi vaikka olisi huono päivä ja häntä kiukuttaisi tai hän pelkäisi jotain.
Kun vanhemmille tulee elämässä vaikeuksia, saattaa olla että he ohittavat lapsen kokemukset ja antaa tilaa vain ärtymykselle ja pettymykselle. Näitä tilanteita aina tulee, niihin on hyvä tarttua, miettiä miten niihin saisi apua ja oppia tunnistamaan ne tilanteet. Lapselle pitää opettaa se että vastoinkäymisiä tulee, mutta ne pitää käsitellä yhdessä. Yhdessä voi surra, itkeä ja opetella pyytämään anteeksi. Tällaiset tilanteet ovat vanhempien ja lapsen välillä niitä jotka lisäävät luottamusta.
 
 
 
 
 
ELÄMÄN TÄHDET Pirkanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstölehti 2/2014
s.2 kirjoittaja: Elina Kinnunen
Tiivistelmä artikkelista Oikeudenmukaisesti kohti tasa-arvoa
Syrjintä on lailla kielletty, se lukee jo perustuslaissa. Työpaikoilla ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan uskonnon, sukupuolen, sukupuolisen suuntautumisen, vammaisuuden, tai entisen taustan perusteella. Työnantajalla on erityinen velvollisuus edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Tasa-arvoon liittyvät asenteet ja mielipiteet eivät ole muuttuneet juuri ollenkaan neljän vuoden aikana. Tilastojen perusteella runsas kolmannes miehistä, mutta vajaa viidennes naisista arvioi sukupuolten olevan tasa-arvoisia. Nuoret ovat sitä mieltä että tasa-arvo on jo saavutettu.
Yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus edellyttävät työpaikalla avointa viestintää.  Työpaikalla ei riitä pelkät päätökset, vaan kaivataan myös perusteluja. Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet tulisikin olla kaikille tasapuoliset.
 
 
 

2 kommenttia:

  1. Kiitos Jonna erilaisista artikkeleista. Mitä itsellesi jäi mieleen ammattilehtien annista? Miksi niitä julkaistaan??

    VastaaPoista
  2. Niistä saa hyvin erilaisia mielipiteitä ja tietoja eri näkökulmista. :)

    VastaaPoista